Delovanje laserja Smart Clean II v omenjenem spektru omogoča, glede na do sedaj uporabljene laserje večjo moč pri odstranjevanju oblog hkrati pa je možnost stranskih učinkov (mehanske ali termične narave) zmanjšana na najnižjo stopnjo. Kot pri vseh postopkih čiščenja tudi ta predstavlja določene nevarnosti. Specifičnost vsakega kamnitega spomenika (vrsta in stopnja ohranjenosti kamnine, vrsta in moč oprijemanja oblog) vplivala na izbiro moči, frekvence in časa trajanja čiščenja z laserjem (število impulzov potrebnih za odstranitev obloge). Tudi znotraj istega posega je nujno konstantno prilagajati te parametre, glede na omenjene dejavnike. Predvsem na spomenikih, ki so hranjeni na odprtem lahko opazimo izrazito raznolikost pri pojavu oblog na kamniti površini glede na dejavnike mikroklime (najdebelejše in težko odstranljive obloge bomo našli na mestih, ki so najbolj zaščitena pred vplivom atmosferskih dejavnikov).

Smart clean II omogoča širok spekter prilagajanja. Premer žarka lahko naravnamo med 1.5mm do 9mm, kar dovoljuje visoko selektivnost in nadzor nad posegom, predvsem kadar imamo opravka z zahtevnejšimi posegi na ogroženem materialu.

Poleg omenjenih parametrov mora restavrator poznati tudi najugodnejšo razdaljo med optično lečo iz katere izhaja laserski žarek in kamnito površino. Kamnito površino, iz katere odstranjujemo različne nečistoče v obliki oblog je potrebno pred posegom omočiti, kar poveča kontrast med temno oblogo in svetlo kamnito površino ter s tem dodatno olajša odstranitev obloge. Hkrati pa preprečimo nastanek prašnih drobcev, ki bi lahko škodovali optičnim delom laserja. Za razliko od ostalih laserjev, ki so v uporabi v restavratorstvu, Smart Clean II odlikuje tudi izredna priročnost. Celoten laserski sistem je prenosen, težak samo 80kg in optični kabel lahko izmenjujemo (najdaljši ima dolžino 50m). Optični kabel dolžine 50m omogoča čiščenje kamnitih površin tudi v višjih in manj dostopnih legah, npr. arhitekturni členi ali dekorativni elementi vseh vrst profilaciji prisotni na fasada.